Кино на живо и с неизвестен край - развръзката на

...
Кино на живо и с неизвестен край - развръзката на
Коментари Харесай

Избори като на кино или обратното: президентският балотаж във Франция оживява във филм, заснет на живо

Кино онлайн и с незнаен край - развръзката на художествения сюжет ще се случи в действително време - сега на оповестяване на първите резултати от балотажа на изборите за президент на Франция сред Еманюел Макрон и Марин Льо Пен тази неделя. Нестандартният филмов проект е на френския ефирен канал Arte и е озаглавен " Денят на славата ".

Снимането на кино лентата ще е в един единствен дубъл, без авансово подготвени кадри. Излъчването му по едно и също време по малкия екран, в YouTube, Фейсбук и 30 киносалона в страната ще започне час преди 20 часа местно време. В този час ще завърши изборният ден във Франция за избор на държавен глава.

Сценарият проследява историята на двама братя, които се срещат, с цел да гласоподават на втория тур на президентските избори. След като не са се виждали от 5 години, Феликс и Жулиен се завръщат в родното си село в Южна Франция, където си напомнят истории от детството. Срещата им ще завърши в действително време тъкмо в 20 часа, когато онлайн ще бъдат разкрити и резултатите от президентския избор. Затова и какъв ще бъде краят на кино лентата е въпрос, чийто отговор и снимачният екип към момента не знае - той ще зависи от същинските вести.

„ Денят на славата “ смесва художественото и действителното. Продукцията е част от така наречен мета-кино – изкуство, което прави ясна директна препоръка към себе си и неведнъж размива границата сред фикцията и действителността. Режисьорите на филма - творческият  дует Жан Френкел и Ком Кастро, се занимават с мета-кино от десетилетие. Музикантът Флавиен Бергер ще композира музиката за кино лентата онлайн от камион за храна, конфигуриран в селото, определено за снимачна площадка. 

„ Искахме да разкажем история в това време, в което я и гледаме. Искахме да покажем по какъв начин действителността може да повлияе на измислицата и на актьорската игра. Затова се опитахме да намерим събитие, което носи сходно въздействие “, споделя един от продуцентите на лентата Флоран Пейфър пред Gettotext.com



Филмовият екип работи по концепцията от две години, като в началото са били премисляни и други събития, които да са в основата на сюжета, като Олимпийските игри и кино фестивала в Кан, само че най-после основателите стигат до президентските избори.

Всичко ще бъде снимано и излъчено онлайн в изборната нощ. Екип от 60 души ще направи допустимо снимането в един единствен нескончаем кадър – без спирания, без почивки за актьорите, без втори дубъл.

„ Ще се оставим да бъдем увлечени от действителността към нас. В последна сметка, несъмнено, резултатът от гласуването ще повлияе на страстите на всички, в това число и на нас. Ще бъде прочувствено и мисля, че в случай че Марин Льо Пен бъде определена, ще бъде трудно да не се снима колапс. Филмът ще свидетелства за това безпокойствие, което ще изпитаме групово “, споделя един от актьорите във кино лентата Феликс Моати.

По думите му героите в историята имат две противоположни визии за живота, които служат като метафора.

„ Те не са покровители за някой от претендентите, а съставляват фигури на триумфа и обществения неуспех. Феликс е динамичен, упорит млад мъж като Еманюел Макрон, до момента в който Жулиен поддържа провинциална Франция, непрекъснато застрашена от изгубване “, разкрива елементи от сюжета Моати.

Кастро обобщава: " Президентските избори са времето на кино лентата, те са това, което вдъхва живот на персонажите. Искахме да развием поетична история в политически подтекст ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР